Plackarton utazunk
Szibériába és tovább

Plackarton utazunk
Szibériába és tovább

Plackart balett

2014. augusztus 22. - AnnaCsonka

Az orosz harmadosztályon utazásnak van egy sajátos koreográfiája, amit az oroszok olyan finoman és természetesen adnak elő, hogy elsőre észre sem lehet venni, milyen aprólékos tervezés és micsoda erőfeszítés van a kényelmes utazás és a teljesen otthonossá alakított ágy-asztal kombinációk mögött. Ezért aztán amikor megpróbáltuk utánuk csinálni az pont úgy sikerült, mint amikor egy kövér és esetlen kisgyerek megpróbálja előadni a Hattyúk tavát.

IMG_0163.JPG

Prelude

A prelude a csendes ücsörgés, a hellyel alkudozás és a helycserék időszaka. A gyakorlottság már ilyenkor is kicsillan, mire a kezdők felérnek a vonatra, a haladók már rég tudják, hogyan fogják elcserélni velük a helyüket. Ha lenne is időnk átgondolni, hogy jó lesz-e ez nekünk, nem lenne min gondolkozni, ugyanis esélytelen, hogy tisztában legyünk vele, hogy mondjuk az Asztrahány-Kazany vonalon merről süt majd reggel a nap, honnan fog fújni a szél, és nem vágjuk le egy pillanat alatt, hogy ki lesz a horkolós szomszéd. Igazából annyira fogalmatlanok vagyunk még vonatozásból, hogy az első vonatos nap reggelén azt is egy órába került kikalkulálnunk, hogy melyik oldalról szálltunk fel a vonatra, merre indult el a vonat, és ehhez képest hol lehet az étkező kocsi.

A prelude-ban feltűnik a balett egyik főszereplője a pravodnyik vagy pravodnyica, a vagon felügyelője, aki ekkor másodszorra is megnézi mindenkinek a jegyét, és kiosztja a nejlonzacskóba csomagolt ágyneműt. Már akinek, persze, mert mi, még otthon, amikor a vonatjegyek nagy részét vettük, azt gondoltuk, mit nekünk ágynemű, jó lesz a hálózsák is, aztán persze kiderült, hogy az ágynemű a vonat tiszta része, anélkül vagy a mocskos és kemény bőrüléseken, vagy a határozatlan időközönként kimosott matracon aludhatnánk. Így utólag, a pravodnyik rosszalló és a szomszédok értetlenkedő pillantásától kísérve kell megvennünk a kis csomagot, benne két lepedővel, egy párnahuzattal és egy pici törülközővel. A csomagolás szerint egyébként a menőbb osztályokon még fürdőköntöst és fürdőlepedőt is kapnak az emberek, mert van olyan kocsi, ahol zuhanyozni is lehet.

1. jelenet, bonyodalom

Miután a pravodnyik levonult a színről, kezdődik az ágyazás. Az ágyakat lehajtják, felhajtják, egy asztalból és az ülésekből kialakítják, a matracokat lekapják a csomagtartóról, kiterítik, becsavarják az egyik lepedőbe, a másikkal letakarják, a párnát felhúzzák, a kis törülközőt, felakasztják, mindezt kb egy perc alatt. A mozdulatsor megkoronázásaként a nejlonzacskót, amiben az ágynemű volt,a közös asztal alá akasztják, kukának.

Mire elhagyjuk a várost, ahonnan indultunk, már készen áll mind az 54 ágy, illetve, ha mi is a kocsiban vagyunk, akkor csak 52, mert ennyi idő nekünk csupán arra elég, hogy megállapítsuk,egy ilyen méretű lepedőbe márpedig nem lehet úgy belecsavarni a matracot, ahogy az oroszok csinálják. A kedves kis bénázásunk kiteljesedése, amikor kiterítjük a hálózsákot - az eredeti tervek szerint ebbe rejtettük volna alás közben az értékeinket, de az eredeti tervek nem számoltak azzal, hogy a vonatokon 40 fok alá csak ritkán esik a hőmérséklet-, és ilyenkor az utitársaink megpróbálják elmagyarázni, hogy a második lepedő arra van, hogy abba takarózzunk, és ha fázunk akkor vannak meleg takarók is.

2. jelenet, a tetőpont

Ebben a jelenetben bonyoltabb figurák bontakoznak ki, mint egy tripla leszúrt Rittberger. Bár a dolog magánjellege miatt nem nagyon tudom, hogy az oroszok hogyan csinálják, de az biztos, hogy engem felvennének a moszkvai balettba, ha látnák, hogyan oldom meg a mosdás-vécézés-átöltözés feladatot egy mozgó, fél négyzetméteres, örökké nedves és sosem tiszta wc-ben.

Már a vécébe eljutás sem egy egyszerű, magától értetődő dolog, ugyanis minden nagyváros előtt és után van fél óra, amikor nem lehet használnia vécét, ahogyan a gyakran 30-50 perces megállók alatt sem. A lelkiismeretesebb pravodnyikok szólnak ugyan, ha közeledünk a szanitarnaja zónához, de általánan inkább csak hagyják, hogy a földrajzi tudásunkra hagyatkozva kitaláljuk, mikor jön a következő nagyváros.

Ha sikerült megtalálni a megfelelő időpontot a művelet kivitelezéséhez, akkor már csak gondosan ki kell választani, hogy pontosan mire lesz szükség a mosdóban. Csak olyan cuccokat kell magunkkal vinni, amiket fel lehet akasztani és amit nem sajnálok, ha valahogy mégis beleesik az ismeretlen eredetű nedvességbe. Meg persze a fogkefét, ami egyik kategóriába sem tartozik bele, de jó érzés használni.

Akövetkező feladat mindezeket a holmikat biztonságosan elhelyezni a többé-kevésbé száraz és akasztásra alkalmas felületeken, aztán valahogy ott tartani őket pisilés közben is, kitámasztva kézzel-lábbal, miközben azért is drukkolni kell, hogy a következő kanyarban ki ne boruljon a vízzel teljesen teli wc-kefe tartó. Innentől akár gyerekjáték is lehetne a dolog, mert már talpon vagyok, de ekkor szembesülök azzal a problémával, amit az utazásunk kb. 4000. kilométeréig nem is sikerült megoldani, mégpedig a csap használatával. Látszik, hogy mások használják, mert vízcseppek vannak a mosdóban és a szappan is nedves,de hiába tekergetek, nyomogatok bármit, hiába próbáloma wc lehúzót a lábammal nyomva tartva megereszteni a csapot, csak nem jön víz. Ennyit a fogmosásról. Utóbb, Novoszibirszk magasságában derült csak ki, hogy egy fura pöcköt kell teljes erőből felfelé nyomni, és akkor menni fog a csap.

A bonyolult mozdulatsor az átöltözéssel zárul, aminek a lényege, hogy se a tiszta, se a koszos ruhák ne érjenek hozzá a wc felületeihez. Nem egyszerű, de ha a vonat nem kényszerül hirtelen fékezésre akkor nem is lehetetlen feladat.

IMG_0167.JPG

Finálé

Mikor mindenki eljárta a táncát a mosdóban, a vagon elcsendesedik. A legtöbben alváshoz készülődnek, vagy bámulnak ki az ablakon. Senki nem tud olyan hosszan és elmélyülten az ablakon kibámulni, mint az oroszok. Nekik ennél több igazából nem is kell egy 30-40 órás vonatút eltöltéséhez. Miközben mi Kindle-kkel, azok lemerülése esetére nyomtatott könyvekkel, egy játékokkal teletöltött táblagéppel, a táblagép lemerülése esetére egy kockás füzettel, illetve a villanyoltás utáni időtöltéshez egy-egy fejlámpával és egy mini olvasólámpával felszerelve vágtunk neki a végtelen tajgának, orosz útitársaink általában legfeljebb egy rejtvényfüzetet hoznak magukkal, és azt is csak végszükség esetén nyitják ki.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plackart.blog.hu/api/trackback/id/tr586621433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ruba 2014.08.25. 15:19:05

A wc-n a csap használatára kb. 3 perc alatt jöttem rá, bár tény, hogy eleinte én is mindent tekergettem, csak épp a kis oöcköt nem :). A legjobb egyébként tényleg a plakcart, kb. 45 éjszakát töltöttem már ilyen vonatokon és mindig tökéletesen jó utam volt. A legtöbb vonaton a "Szanitarnaja Zona"-k idejét a wc-re kifüggesztett "menetrend" mutatja, vagyis ez jelzi előre, hogy mettől meddig van zárva a wc. Mivel a vonatok szinte soha nem késnek, ezért ezt. kb szentírásként is lehet kezelni, csak úgy, mint a kifüggesztett menetrendet, ez alapján kb. azért lehet tájékozódni, hogy hol vagyunk (pl.: 40 percre KIirovtól stb.). A szamovár pedig nagyon jó találmány, magyar vonatokon is kötelezővé tenném :)

acsab 2014.08.25. 23:39:17

Dicsekvés és elismerés: Hiába töltöttem több, mint 68 000 km-t orosz placckarton, ilyen jól és olvasmányos formában nem tudtam volna átadni az élményeimet. Gratula a blog készítőinek!
süti beállítások módosítása