Plackarton utazunk
Szibériába és tovább

Plackarton utazunk
Szibériába és tovább

Ha ilyen jó hely a tatárok fővárosa, akkor kár volt lerohanni minket

2014. augusztus 25. - AnnaCsonka

Amikor helyi idő szerint hajnali fél egykor a harminc fokban tikkadozva megláttuk az Asztrahány-Izsevszk-járat rozoga szerelvényeit, már sejteni lehetett, hogy kemény utunk lesz Kazanyig. Nem tévedtünk nagyot. Elaludni, még úgy ahogy sikerült, hogy aztán hajnalban arra keljünk, hogy mindjárt megsülünk, és a következő durván 20 órát a 35 fokos, teljesen levegőtlen vagonban töltsük, főként izzadással és a velünk együtt utazó tucatnyi 1 és 3 év közötti kisgyerek csendes megfigyelésével.

IMG_1651.JPG

Egyébként a durván vízfejű Oroszország látszólag túl nagy ahhoz, hogy a vasúti közlekedése teljesen Moszkva köré szerveződjön - de lehet, hogy csak mi vagyunk spúrok, hogy megfizessük a főváros fényűző vagonjait, - mindenesetre utazásunk során csak egy szakaszon fogunk még olyan járaton utazni, ami Moszkvából indul, Irkutszk és Ulan-ude között, pedig megfigyeléseink szerint a Moszkvából induló vagy oda tartó vonatok sokkal modernebbek és kényelmesebbek, vagy legalábbis sokkal több modern és kényelmes vagon van rajtuk, ugyanis a vagonok minősége egy vonaton belül is változó, és, mint kiderült, a magasabb komfortú vagonokba nem lehet interneten jegyet venni, mintha az RZsD ( az orosz államvasutak) a kasszák előtti 30 perces sorban állás jutalmaként osztogatná a jobb helyekre a jegyeket.

A kazanyi 25 fokba és szemerkélő esőbe óriási felüdülés volt megérkezni egy ilyen út után, és az sem törte le a lelkesedésünket, hogy egy órára is kibérelhető, ablaktalan, láthatóan egy konyhából átalakított szobában sikerült szállást foglalnunk. Legalább egy ventilátor is volt benne, és ezen a ponton azzal is megelégedtünk volna, ha a következő 24 órában csak egy kis mesterséges szél jut nekünk.

Azért szerencsére nem a ventilátor volt a legjobb szórakozásunk Kazanyban, mert a város, a legtöbb orosz nagyvárossal ellentétben bájos, beandalogható és meglehetősen fotogén. Ez a tatár kultúra, az olajlelőhelyek gazdagsága és a jó irányból fudjogáló politikai szelek egyenes következménye. Látszólag igyekeznek turisztikailag vonzzó célponttá tenni a várost, amihez így már nem csak szellemi nyersanyag, de pénz és szervezőerő is párosul. Ez nem gyenge teljesítmény, tekintettel arra, hogy hosszú évtizedeken keresztül Kazany a legmagasabb bűnözési rátával rendelkező szovjet város volt, alvilági bandái az útikönyvünk szerint szociológiai fogalommá váltak. Ehhez képest, Kazanyban most béke és rend honol. Tavaly pedig itt tartottak egy nagy nemzetközi egyetemi sportversenyt, az Univeziádét, aminek sok ötcsillagos szálloda, menő sportlétesítmények, és türhető angol infrastruktúra állít emléket.

IMG_1643.JPG

A városban csavarogva végig azon gondolkodtunk, hogy ha Kazany nem lenne ilyen messze minden európai nagyvárostól, beleértve Moszkvát is, akkor valószínűleg legalább annyira népszerű turista-célpont lenne, mint mondjuk Berlin vagy Prága, mert van benne szépség és persze szovjet nosztalgia is (mondjuk eddig ez az egyetlen orosz város, ahol nem találtunk Lenin-szobrot a forgalmasabb helyeken). Azért nincs a borzasztóan sok látnivaló, de legalább a látnivalók között is érdekes a táj, ami jó kombináció. A város kihagyhatatlan, képeslap és Facebook cover fotó alapanyag látnivalója, a kék tornyos, kék kupolás, 4000 fő befogadására is alkalmas mecset, illetve a körülötte elterülő Kreml. Ha nem akarjuk nevetséges és mások által teljesen összeizzadt bejárni a mecsetet, akkor az összes illetlen bőr-és szőrfelületünket takaró ruhákban induljunk útnak. A Kreml egyik végpontjából pedig nagyon szép kilátás nyílik a városra és az itt is épp hatalmas Volgára, csak ezt nem könnyű megtalálni, mert valahogy a város ebben nem érzi a turisztikai potenciált.

A váron kívül azért nincs rettenetesen sok látnivaló. Mi elmentünk a Szovjet hétköznapok Múzeumába, ami szerencsére nem veszi túl komolyan magát. Három szoba, színültig tele kacatokkal, amiket meg is lehet fogdosni, plusz biztos ami biztos egy komplett dobszett is van, hogy kellemes legyen az alapzaj és hogy biztosan minden gyerek jó emlékekkel távozzon. Nekem (Szása) ez épp elég is lett volna, de ráadásnak azért asztalihokiztunk egyet Annával, és végiglapoztunk egy könyvet, ami Gorkij ötlete nyomán, neves szovjet írók és akadémikusok részvételével, a teljesség igényével igyekezett megragadni, hogy mi történt a Földön 1965. szeptember 17-én. Sokat gyönyörködtünk például az előző kiadás óta eltelt 30 év világpolitikai változásait összefoglaló térképekben. Ezzel lényegében el is ment a kazanyi másfél napunk, búcsúzóul még vizibicikliztünk egyet a Nagy Vadkan tavon, és korzóztunk a félig kivilágított sétálóutcán, ettünk a legendás tatár saurmából, ami a gyros egy finomabb változata, aztán felültünk a jekatyerinburgi gyorsra.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plackart.blog.hu/api/trackback/id/tr496633037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsepizsik 2014.08.25. 12:39:17

Csak azt felejti el a cikkíró hogy akik a tatárjárást művelték azok mongolok voltak így semmi közük Tatarisztán fővárosához.

Estevez atya 2014.08.25. 12:52:45

Jó, de annyira csűri csavarja a szót a tisztelt blogíró, hogy nem bírtam értelmezni, hogy ez most végülis melyik ország.

@zsepizsik: akkor miért nem mongol járásnak hívták?

Estevez atya 2014.08.25. 12:53:30

Jó hogy nem tartár-járás, meg kecsöp-járás...

alimail · http://alitraveling.blog.hu/ 2014.08.25. 13:17:13

A mongolokat a magyar történetírók tévesen tatároknak nevezték, mivel a Fekete-tengertől északra élő türk nyelvű népcsoportok egy része behódolt a mongoloknak, felvette az egyik mongol törzs, a ta-ta nevét, és segédnépként részt vett a mongolok hadjárataiban.

alimail · http://alitraveling.blog.hu/ 2014.08.25. 13:20:01

a vonatok minosege nem attol fug, hogy moszkvai e vagy sem. 19 szakaszt tettem meg nem reg,es pl. a legjobb vonat a Chita Birobidzsan,es Habarovszk Vlagyivosztok kozott volt. Egyik sem Moszkvabol jott.

Palazeti 2014.08.25. 13:22:21

Azt a cikkíró azért elfelejtette megjegyezni, hogy az építészeti szépségek mellett még Oroszországon belül is, talán itt a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó jó nők száma (személyes tapasztalat) , pedig erre azért van pár jelentkező ebben a szerencsés országban:))

martineden 2014.08.25. 13:28:34

@zsepizsik: Mivel a mongolok a tatarok.Mas kerdes?

padisah 2014.08.25. 13:39:49

Legjobb tudomásom szerint a tatárok egy belső ázsiai, mongoloid embertípusú nép, amelyet a mongolok a birodalmuk kiépítése közben leigáztak, és már mint "szövetséges" vettek részt a mongol birodalom európai hadjárataiban.

A későbbiekben Arany horda néven elhíresült mongol fejedelemség, vagy királyság rengeteg mongolt vagy tatárt (?) telepített le a Krím félszigeten, illetve a Fekete tenger környezetében. Ezek a 20. századra már mint tatár kisebbség ismertek, pl. Krím orosz megszállása kapcsán kerültek előtérbe, hogy ők inkább maradtak volna Ukrajnában. Gőzöm sincs, hogy a krími tatárok azonosak-e a belső ázsiai tatár néppel, vagy ők mongolok, csak az oroszok vagy mi átkeresztelték őket tatárra, az biztos hogy nem türk nép, a türkök europidek, és a nyelvük sem török eredetű.

Gazz 2014.08.25. 13:40:47

@martineden: Mint azt már megválaszolták, a mongolok nem tatárok. A tatároknak származás szempontjából több közük van hozzánk, mint a mongolokhoz.

Gazz 2014.08.25. 13:42:10

@padisah: Ezek a kazanyi tatárok nem mongoloidok.

Ezekiel 25,17 2014.08.25. 13:48:15

A kazanyi tatárok leginkább a volgai bolgárok leszármazottai (ahogy a mellettük élő csuvasok is), valamennyi mongol beütéssel. A tatárok név tévedésből maradt rajtuk...

MACISAJT 2014.08.25. 14:02:06

"Ha nem akarjuk nevetséges és mások által teljesen összeizzadt bejárni a mecsetet, "

Ez milyen mondat?

2014.08.25. 15:14:29

Itt biztos a touchpad keverte össze a mondatot: "Ha nem akarjuk nevetséges és mások által teljesen összeizzadt bejárni a mecsetet, akkor az összes illetlen bőr-és szőrfelületünket takaró ruhákban induljunk útnak."

Helyesen talán így fest: "Ha nem akarjuk nevetséges és mások által teljesen összeizzadt, az összes illetlen bőr-és szőrfelületünket takaró ruhákban bejárni a mecsetet, akkor induljunk útnak."

Guszty 2014.08.25. 15:31:29

Talán ez lehetett az eredeti:
"Ha nem akarjuk nevetséges és mások által teljesen összeizzadt kendőben bejárni a mecsetet, akkor az összes illetlen bőr-és szőrfelületünket takaró ruhákban induljunk útnak."

Orszag 2014.08.25. 15:47:02

@padisah: A tatár egy török nyelvű nép volt, a mongol "nép" egyik eredeti alkotója (mongol, merkit, kereit, tatár, nogáj). A tatárokat Dzsingiszék tengelyszögig irtották. A mongolok a 13. században elgyőzték a Kelet-európai sztyeppét uraló kunokat, akikbe a kisszámú mongol egy-két generáción belül beolvadt. A későbbi tatárok csak a nevet vették át, eredetileg kunok, vagy más kipcsak nyelvű törökök, pl. besenyők voltak a tagjai. Ezért a mai tatár nyelv(ek), nyelvjárások kipcsakok.

padisah 2014.08.25. 20:07:43

@gazz, @Orszag:
megnéztem google képekkel a tataristan emberkéket, és hát ezek tényleg török/kun jellegűek
itthon is lehet ilyet látni, jászságban

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.28. 04:32:40

Gyanítom, hogy 800 évvel ezelőtt nem volt olyan jó hely a tatárok fővárosa, talán ezért is rohantak le minket...Amúgy csak nekem hány szikrát a szemem ettől a betűtípustól?Rettenetes olvasni...
süti beállítások módosítása